Företag

Koivunen Oy är ett privatägt finskt handelshus för import och lagerdistribution av reservdelar, tillbehör, däck, fälgar, verktyg, maskiner och fästanordningar för lätta och tunga fordon.

Vi har en historia som går tillbaka till 1920-talet, till de första dagarna av samhällets motorisering. Koivunen är ett av de största och mest välkända företagen i Europa i vårt verksamhetsområde. Vi har världsomspännande kontakter och representerar hundratals internationella tillverkare i branschen i Finland. Vårt distributionsnätverk täcker hela Finland. Försäljningen till kunder går genom välkända och pålitliga lokala återförsäljare och specialiserade verkstäder.

Koivunen Oy är även en betydande arbetsgivare som erbjuder intressanta utmaningar inom fordonsområdet för nästan 400 personer.


Historik

Koivunens historia sträcker sig tillbaka till 1927 då företaget Autosähkö Oy grundades. En av företagets grundare var Oskar Koivunen och i enlighet med företagets namn arbetade man som en specialbutik inom fordonselektronikhandeln och utökade snart sin verksamhet till handel med reservdelar. Vid det tillfället var antalet fordon lite mer än tjugo tusen. I mitten av 1940-talet delades företaget och avdelningen med grossistförsäljning av reservdelar till fordon fortsatte under ett nytt namn: Koivunen Oy. Företaget växte och utvecklades med den växande fordonsparken och hade fram till mitten av 1980-talet sin verksamhet mitt i Helsingfors. 1986 flyttade Koivunen Oy till Malm i Helsingfors där det numera har ca 40 000 m2 lager- och kontorslokaler.

Koivunen har alltid varit ett internationellt företag, man har bedrivit handel över hela världen med tillverkare av de produkter man har i produktsortimentet. Koivunens egen export började vid Sovjetunionens sönderfall i början av 1990-talet och idag har företaget dotterbolag i de baltiska staterna.

Vid millennieskiftet inledde vi en intensiv utbyggnad av tjänsterna inom sektorn för tunga fordon. Vi köpte verksamhet från ett företag som hade specialiserat sig på kylsystem för lastutrymmen på fordon och för luftkonditionering av bussar. Sedan dess har vi utökat dessa verksamheter genom att börja sälja reservdelar och anordningar för tunga fordon samt monterings-, service- och reparationstjänster.

Vi strävar efter att alltid ligga i framkant när det gäller införanden av operativa system. Våra första elektroniska datasystem lanserades redan i början av 1980-talet och vår papperslösa godshantering står för den mest avancerade informationstekniken i grossistledet.

Vi skapade Fixus-konceptet för tjugo år sedan när vi gav ut en marknadsföringspublikation som distribuerades till alla hushåll. Vi vill nå framgång i den strukturella förändringen av handeln och stödja våra långvariga leverantörer. Hittills har nästan 350 självständiga finska reservdelshandlare och verkstadsföretagare gått med i Fixuskedjan över hela Finland.

Koivunen har också en egen däckavdelning för att satsa på import av däck och fälgar. Dessutom svarar vi på efterfrågan av verktyg, fästanordningar, maskiner och verkstadsanordningar genom att erbjuda våra kunder ett omfattande och högklassiskt produktsortiment, alltid för konkurrenskraftiga priser.